Voor kinderen en jongeren

Ontdek onze jeugd- en jongerenafdeling en ons aanbod boeken, cd's en dvd's.

Daarnaast zijn er nog heel wat leuke initiatieven en activiteiten voor kinderen en jongeren.

Boeken

We hebben verhalende boekencollecties voor:

 • BABYS EN PEUTERS: Dit zijn stoffen boekjes, knisperboekjes, badboekjes en kartonnen boekjes. Al deze boekjes hebben een 'boekstart-etiket' en staan in onze 'boekstarthoek'.
   
 • PEUTERS EN KLEUTERS: Alle boeken voor deze kinderen staan in de 3 wagons van onze leestrein, achteraan in de jeugdafdeling.
   
 • PRENTENBOEKEN EN VOORLEESBOEKEN: Deze collectie staat gerangschikt op onderwerp. Klik hier voor een overzicht van alle onderwerpen.
   
 • EERSTE LEZERS: Onze collectie voor kinderen die leren lezen kan je herkennen door de letter 'A' op het etiket. De boeken staan op AVI-leesniveau geplaatst. Deze leesniveau's worden aangeduid door een cijfer dat van 0 tot en met 9 kan variëren.
   
 • KINDEREN -11 JAAR: Deze collectie kan je herkennen door de letter 'B' op het etiket. De boeken staan alfabetisch, op familienaam van de auteur, geplaatst.
   
 • TIENERS +10 JAAR: Deze collectie kan je herkennen door de letter 'C' op het etiket. Bij de Boeken voor '14-plussers' staat er 'C 14+' op het etiket. De boeken staan alfabetisch, op familienaam van de auteur, geplaatst.

Daarnaast hebben we ook nog een collectie informatieve boeken voor - 9 jarigen. Deze boeken staan gerangschikt volgens het 'Mini Zizo-systeem'. We hebben ook een collectie informatieve boeken voor + 9 jarigen. Deze boeken staan gerangschikt volgens het 'Zizo jeugd-systeem'. 

Andere materialen

Behalve boeken hebben we ook nog volgende materialen in de collectie:

 • STRIPVERHALEN: We hebben een honderdtal stripreeksen voor kinderen. Ze staan in de bibliotheek geplaatst op reekstitel.
   
 • TIJDSCHRIFTEN (het laatste nummer is enkel raadpleegbaar): We hebben een beperkte collectie tijdschriften voor kinderen.
   
 • Een 'KAMISHIBAI' is een Japans verteltheater met grote vertelplaten. In het theatertje komen prentenboeken tot leven. We hebben 6 Kamishibai's en een collectie vertelplaten voor peuters, kleuters en lagere schoolkinderen. Zowel de verteltheaters als de vertelplaten kan je uitlenen.
   
 • SNIPPERTASSEN: Dit zijn tassen gevuld door onze bibliotheekmedewerkers met kwalitatief uitgezochte boeken. We hebben tassen met prentenboeken en voorleesverhalen voor peuters, kleuters en kinderen uit de eerste graad van het lager. Ideaal om uit te lenen wanneer je een weekend gaat logeren bij oma en opa.
   
 • THEMATASSEN: Dit zijn tassen gevuld met materialen rond één bepaald thema. De inhoud van sommige tassen kan helpen om bepaalde moeilijke levensthema's bespreekbaar te maken (bv. ziekte, rouw, echtscheiding). Andere tassen zijn gevuld met materialen rond een populair personage (bv. Kabouter Plop).
   
 • MUZIEKCD'S: We hebben een beperkte collectie cd's voor kinderen.
   
 • SPEELFILMS op DVD: We hebben een collectie van +/- 1300 films voor kinderen en tieners. Beide collecties staan alfabetisch op titel van de film gerangschikt.

Bieblo boekentips voor kinderen

Bieblo banner

 

Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 6 en 11 boekentips die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. Binnen de minuut hebben ze enkele goede boeken te pakken uit de collectie van de bib, die ze meteen kunnen uitlenen. Kom snel kennismaken met de uil van Bieblo in onze bib!

6- tot 11-jarigen swipen door afbeeldingen die een thema uitbeelden, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Zo leert de Bieblo-uil haar speler kennen.

Na het swipen krijgt elk kind 8 covers te zien. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib. Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib. De plaatsinformatie maakt het makkelijk om de boeken terug te vinden in de rekken. 

Het spel is gebouwd op kindermaat en wijst zichzelf uit. Bieblo maakt een bezoek aan de bib extra leuk, met het aantrekkelijke design en een snel resultaat. Zo leren kinderen nieuwe dingen kennen en krijgen ze inspiratie, zonder dat ze lukraak moeten kiezen. 

Het Bieblo-uiltje kijkt ernaar uit om kennis te maken met jouw kroost. Tot binnenkort in de kinderafdeling van de bib! Hier onder vind je de weblinks voor de Bieblo van bib Wingene en bib Zwevezele

Bieblo - Bib Wingene

Bieblo - Bib Zwevezele

Boekenzoeker

200217_IedereenLeest_boekenzoeker_cta


Op zoek naar een boek? Boekenzoeker helpt je kiezen!
Boekenzoeker geeft leestips aan jonge lezers tussen 0 en 18 jaar, op basis van persoonlijke voorkeuren over bijvoorbeeld het aantal pagina’s of thema. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

www.boekenzoeker.be

In jouw bib?
Kreeg je een leuke boekentip, dan kan je meteen checken waar je het boek kan vinden in jouw bibliotheek. Je kan het boek opslaan op je leeslijst en dat lijstje doormailen naar jezelf of naar anderen. Of je drukt het af en neemt het mee naar de bib.

Lees en reageer!
Om een voorsmaakje te krijgen van een boek, krijg je een kort lees- of luisterfragment. Klaar met lezen? Laat dan gerust een reactie achter, geef een aantal sterren, deel de tip via sociale media of via mail naar een vriend(in), familielid of klasgenoot.

Laat je inspireren
De Boekenzoeker-redactie stelt regelmatig leuke lijstjes samen, bijvoorbeeld met boeken over denkbeeldige vriendenboeken voor seriekijkers of de coolste dagboeken.  Bekijk ook de top tien van best gesmaakte boeken voor de verschillende leeftijden.

boekenzoekenbingo
Boekenzoeker spelenderwijs ontdekken doe je met Boekenzoekerbingo. Download en print de Boekenzoekerbingo, vind een boek bij elke categorie en noteer de titels. En dan lezen maar! 

Boekstart

boekstart.jpg

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Daarom doet Boekstart aan ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau. Zo kunnen we ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.
Want kinderen die al vroege kennis maken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezzen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren haalt bovendien de band tussen ouder en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Hoe werkt het?

Je kindje van 6 maanden ontvangt een eerste babypakket via het consultatiebureau Kind en Gezin.

Voor je kindje van 15 maanden kan je in de bib gratis een peuterpakket (2 boekjes en een stevige tas) afhalen. Je gebruikt hiervoor de bon die te verkrijgen is via het consultatiebureau Kind en Gezin.

Maak je peuter gratis lid van de bibliotheek en ontdek de ruime baby- en peutercollecties in één van onze bibliotheken.

* Boekstart is een initiatief van Iedereen leest, i.s.m. de bibliotheek en Kind en Gezin.

Meer info over Boekstart

Jeugdboekenmaand

Elk jaar, in de maand maart, barst de bib een beetje uit haar voegen tijdens de Jeugdboekenmaand.

In 2020 zal Kunst het thema zijn van de Jeugdboekenmaand. We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken. Je zou kunnen zeggen dat het kunstwerk op zich pas het begin is.

Meer info over de Jeugdboekenmaand

Voorleesweek

 Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De bib viert dan ook met veel plezier de Voorleesweek met workshops, voorleessessies en voorleestips.

De Voorleesweek is een jaarlijks terugkerende campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kleine en grote kinderen. Dat kan thuis, in de kinderopvang of op school. Samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen, stimuleert de taalontwikkeling.

Het betekent ook plezier voor kinderen én volwassenen: het is een moment van gezellig en intiem samenzijn. Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag en de bibliotheek zorgt ervoor dat voorlezen de leukste activiteit van het jaar wordt.

Meer info over de voorleesweek

Fundels

Wat is het?

Ben je op zoek naar een interactieve manier om je kinderen (meer) te laten lezen? Dan is Fundels iets voor jou! Fundels zijn digitale, interactieve boeken voor kleuters en eerste lezers. In de Fundels-app vind je naast het digitale boek ook bijhorende spelletjes en filmpjes. De publicaties kunnen ook voorgelezen worden in het Frans en Turks.

Dankzij de bibliotheek kan elk lid jaarlijks 7 Fundels gratis ontlenen. Elke titel kan je 4 weken bijhouden.

Hoe kan ik gratis Fundels lezen?

Je gaat als volgt te werk:

 • Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store
 • Klik op het 'de Bib'-logo
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account
 • Kies het boekje dat je wil lenen
 • Het boekje wordt gedownload op je toestel