Livre
Néerlandais

Hoe het licht wandelt : een bloemlezing uit de poëzie van Jozef Deleu

Jozef Deleu (auteur), Hugo Brems (compilateur)

Hoe het licht wandelt : een bloemlezing uit de poëzie van Jozef Deleu

Titre
Hoe het licht wandelt : een bloemlezing uit de poëzie van Jozef Deleu / Jozef Deleu ; samengest. en ingel. door Hugo Brems
Auteur
Jozef Deleu
Compilateur
Hugo Brems
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Leuven]:: Van Halewyck, 2002
69 p.
ISBN
90-290-7224-5 90-5617-433-9

Commentaires

Veertig jaar dichterschap heeft Jozef Deleu te vieren en n.a.v. dat jubileum verscheen Hoe het licht wandelt. Dat is een vrij dunne bloemlezing, want tot vandaag bleef de poëtische productie van Deleu beperkt tot vijf bundels. Uit Hoe het licht wandelt blijkt vooral hoe trouw de dichter zichzelf in de voorbije veertig jaar gebleven is. Eigenlijk vat 'De langzame dood' uit Tekenen van tijd de hoofdmoot van zijn poëzie samen: "Wie langzaam sterft / sterft meer dan duizend doden. // Van kindsbeen / hoort hij in 't hoogseizoen / van gaan en komen / de voortgang van de nietigheid. // Wie langzaam sterft / is levenslang in stervensnood". De dood was al de grote aanwezige in Deleu's debuut, Schaduwlopen, toen de jonge dichter nog leed aan een irritante rijmdwang, en in zijn tweede bundel, Nachtwerk, uit 1970. Veertien jaar later pas verscheen Tekenen van tijd en die bundel, waarin het ouder worden belangrijk is, vertoont ook meer tekenen van volwasse…Lire la suite
Een keus uit de vijf door de dichter gepubliceerde bundels, 40 gedichten in totaal. Deleu (1937) was tot dit jaar hoofdredacteur van 'Ons Erfdeel'. Hugo Brems als samensteller schetst in tien bladzijden zijn poëzie als de keerzijde van dat bestaan. Van de dichter zelf niets dan de gedichten, die geven een duidelijk beeld. Al in de gedichten uit de eerste bundel treft een subtiel ervaren van het zijn en de bedreiging ervan, beelden van licht en schaduw. Dat klinkt in de latere gedichten steeds schrijnender door, maar zonder klacht of verheffing van stem, in een aanvaard vergankelijkheidsbesef. Apart is zijn verwoording van het besef van verlies van de tijd als versneld beleven ervan. Zo: 'Al in het voorjaar / ziet hij de bladeren / vallen'. Toch laat hij ondertussen ook met even weinig woorden vormgegeven zien wat hij ziet aan leven van natuur en mensen, aan de ontvankelijke lezer een weemoedige vreugde meedelend.

À propos de Jozef Deleu

Jozef Hugo Maria Deleu est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise né à Roulers le 20 avril 1937.

Biographie

Jozef Deleu est le plus jeune fils d'une famille d'agriculteurs dont le père était un Français naturalisé. Après des études à l'école normale, il a été enseignant de 1956 à 1970.

Deleu a débuté en 1962 comme prosateur avec la nouvelle De ontmoeting et en 1963 comme poète avec le recueil Schaduwlopen. Tant dans sa poésie que dans sa prose, il voit l'homme continuellement coincé entre le présent, le passé et l'avenir. La conscience de l'évanescence de toute vie a donné à son œuvre un caractère fortement mélancolique. Dès son premier texte, il a fait preuve d'une grande sensibilité pour la formulation et le style.

Outre la poésie et la prose lyrique, Deleu a également tenu un certain nombre de …En lire plus sur Wikipedia