Livre
Néerlandais

600 gedichten over leven, liefde en dood : nieuw groot verzenboek

Jozef Deleu (compilateur)

600 gedichten over leven, liefde en dood : nieuw groot verzenboek

Het Nieuw Groot Verzenboek van Jozef Deleu is een van de langstlopende bloemlezingen in Vlaanderen en Nederland. Het is een unieke verzameling van 600 gedichten over leven, liefde en dood die opnieuw werd geactualiseerd. Het is een betrouwbaar overzicht van de moderne poëzie.

De gedichten zijn gegroepeerd rond de grote thema's van het leven: verwachting en geboorte, kinderjaren e

Titre
600 gedichten over leven, liefde en dood : nieuw groot verzenboek
Compilateur
Jozef Deleu
Langue
Néerlandais
Titre parallèle
Zeshonderd gedichten over leven, liefde en dood
Édition
Negentiende herziene druk
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2021
685 p.
ISBN
9789080864535 (paperback)

Commentaires

De dichter in de bloemlezer

Jozef Deleu schrijft niet in hoofdletters. Hij is een man met een uitgesproken mening, maar wars van verabsolutering. Dat zie je zowel in de zoveelste editie van zijn legendarische bloemlezing als in zijn eigen gedichten.

Poëzie doet het heel goed in deze tijden. Er worden veel gedichten op Facebook gedeeld. Hein Huyghe en Jelle Van Riet verzamelden heel wat dichters rond zich die als Dichters van Wacht poëzie aan de telefoon willen voorlezen. De Dichter des Vaderlands, Carl Norac, riep de Gedichtenkrans in het leven, waarbij nabestaanden een gedicht kunnen aanvragen om hun dierbare op een passende manier te herdenken. Kortom: veel aandacht voor poëzie die zich inschrijft in de maatschappij.

Maar, om de pret enigszins te drukken: er worden nog altijd weinig bundels verkocht. Dat de poëzie zich losgezongen zou hebben van haar lezers, kan geen argument zijn, want de dichters van vandaag bewijzen in hun werk dat ze alert zijn voor wat er in de samenleving gebeurt. In Lessen in lyriek schrijft literatuurwetenschapper Wim Bronzwaer: 'Poëzie is in wezen weerbarstig; zij dwingt ons inspanningen te verrichten om tot betekenis te komen, terwijl de referentiële functie van…Lire la suite

Een toevluchtsoord van verzen

Voor de zevende keer perst dichter en bloemlezer Jozef Deleu in het Nieuw Groot Verzenboek de moderne Vlaamse en Nederlandse poëzie bij elkaar in een kaft met een rug van vijf centimeter breed. Het blijft een goudmijn voor momenten van grote emoties.

Jozef Deleu (78) leest sinds zijn zeventiende intensief poëzie en schreef jarenlang de titels op van alle gedichten die hem ontroerden. Uit dat logboek van zijn lectuur stelde hij in 1976 voor de eerste keer het Groot Gezinsverzenboek. 500 gedichten over leven, liefde en dood samen, een bloemlezing van zijn persoonlijke smaak. Ook de nieuwste, uitgebreide zevende editie - met gewijzigde titel Nieuw Groot Verzenboek en een selectie van 600 gedichten - is een stappenplan voor de omgang met de grote existentiële thema's: de liefde, het leven en de dood.

De gedichten worden thematisch gerangschikt in zeven delen, waarvan de verzamelnamen enigszins spiritueel aandoen: 1) verwachting en geboorte. vader en moeder 2) het kind. de jaren van de jeugd 3) het leven ontwaakt. de liefde. 4) man en vrouw. het samenleven. het huwelijk. de vriendschap. 5) het ouderhuis en de herinnering eraan. 6) het grote leven. de vragen. de pijn. 7) eenzaamheid. ziekte. dood.

Lire la suite

Sinds het verschijnen in 1976 is het 'Groot Verzenboek', de bloemlezing van Jozef Deleu bestemd voor een breed publiek, met poëzie over alle belangrijke aspecten van het leven, een zeer groot succes gebleken. Het boek beleeft nu zijn achttiende druk, geheel vernieuwd en uitgebreid, zoals al zes keer eerder het geval was. Dit NGV bevat naast werken van bekende dichters, zoals J.C. Bloem, Hugo Claus, Ida Gerhardt, Gerrit Kouwenaar en Leo Vroman, ook meer dan honderd nieuwe gedichten van meer dan vijftig nieuwe dichters, onder wie Jan-Willem Anker, Ester Naomi Perquin, Mustafa Stitou, Runa Svetlikova en Stijn Vrancken. Plezierig is dat Deleu de gedichten niet stapelt, maar elk gedicht de eigen ruimte geeft. Daardoor ontstaat wel een meer dan vijf cm dik, zwaar en groot boek, dat wonderwel heel prettig openslaat. In zijn woord vooraf zegt Deleu dat hij wat hij noemt 'hermetische poëzie' niet heeft opgenomen: 'Deze bloemlezing richt zich namelijk niet alleen tot de kenners maar ook tot ee…Lire la suite

À propos de Jozef Deleu

Jozef Hugo Maria Deleu est un écrivain et poète belge d'expression néerlandaise né à Roulers le 20 avril 1937.

Biographie

Jozef Deleu est le plus jeune fils d'une famille d'agriculteurs dont le père était un Français naturalisé. Après des études à l'école normale, il a été enseignant de 1956 à 1970.

Deleu a débuté en 1962 comme prosateur avec la nouvelle De ontmoeting et en 1963 comme poète avec le recueil Schaduwlopen. Tant dans sa poésie que dans sa prose, il voit l'homme continuellement coincé entre le présent, le passé et l'avenir. La conscience de l'évanescence de toute vie a donné à son œuvre un caractère fortement mélancolique. Dès son premier texte, il a fait preuve d'une grande sensibilité pour la formulation et le style.

Outre la poésie et la prose lyrique, Deleu a également tenu un certain nombre de …En lire plus sur Wikipedia