Digitaal aanbod

Zoek op Gopress: lees de krant of zoek dat éne artikel online.

Surf en werk en print in de bibliotheek.

 

Mijn Leestipper

Mijn Leestipper banner web

Op zoek naar een goed boek? Mijn Leestipper geeft je elke maand leestips naar je eigen smaak en voorkeur. 

De boekentips komen recht uit de fictiecollectie van je eigen bib en zijn gebaseerd op jouw leenhistoriek en leesprofiel. Met Mijn Leestipper weet je vanaf nu altijd wat gelezen!

Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel op mijnleestipper.bibliotheek.be.

Leestips op maat voor volwassenen

Loop je wel eens verloren in het aanbod van de bib? Lees je graag en sta je steeds open voor nieuwe ontdekkingen? Mijn Leestipper adviseert en inspireert je graag. Om je te leren kennen en gerichte aanbevelingen te doen, baseert Mijn Leestipper zich op jouw leesvoorkeuren en leenhistoriek. 

Als je je de eerste keer aanmeldt, stelt Mijn Leestipper je enkele vragen. Zo krijgt je leesprofiel vorm. Een eerste lading leestips volgt meteen. Elke maand opnieuw tipt Mijn Leestipper boeken die je verrassen en prikkelen. Mijn Leestipper vertelt je ook waarom je bepaalde leestips te zien krijgt. Als je dat wil, krijg je een e-mail als er nieuwe leestips klaarstaan.

Meld je aan voor Mijn Leestipper

Krijg je graag elke maand vers leesvoer aangereikt, meld je dan aan op mijnleestipper.bibliotheek.be met je Mijn Bibliotheek-profiel. Alle boekentips komen uit de Nederlandstalige fictiecollectie van je eigen bib. 

Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel? Maak er snel een aan op Mijn Bibliotheek.

Podcasts

pod casts

 

Nieuwsgierig naar wat een podcast nu eigenlijk is? Of gewoon op zoek naar interessante afleveringen? We vertellen je meer...

Een podcast is een radioprogramma dat je kan terugvinden op internet. Het grootste verschil met een radioprogramma is dat een podcast niet live wordt uitgezonden en je die dus kan luisteren wanneer je wil. Een podcast kan ook door iedereen worden gemaakt en over allerlei onderwerpen gaan. Een podcast is vaak eerder kort. 

Klik hier voor meer info en tips.

De krant van de dag

Wat is het?

Krijg digitaal toegang tot alle Vlaamse kranten, enkele Nederlandse kranten en een selectie tijdschriften via de GoPress Kiosk.

Hoe werkt het?

Surf in de bibliotheek op eender welk toestel (van de bibliotheek of van jezelf) naar de website bibliotheek.gopress.be.

Kies welke krant of tijdschrift je wil lezen, selecteer een artikel of blader door de krant.

! Opgelet: om van dit aanbod te kunnen genieten moet je gebruik maken van de wifi van de bibliotheek.

Krantenarchief

 

Wat is het?

Raadpleeg het archief van alle Vlaamse kranten en een selectie aan tijdschriften en internationale kranten. Je vindt er alle artikels terug die ouder zijn dan 2 dagen.

Hoe werkt het?

Surf naar de catalogus van jouw bib en klik bij het zoekvak 'Krantenarchief' aan om dit te doorzoeken.

Klik op een artikel om dit meteen te lezen. In de bib zal het artikel meteen leesbaar zijn, thuis of onderweg zal je gevraagd worden om in te loggen met je Mijn Bibliotheek account.

Bieblo boekentips voor kinderen

Bieblo banner

Dit intuïtieve spel geeft kinderen tussen 6 en 11 boekentips die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. Binnen de minuut hebben ze enkele goede boeken te pakken uit de collectie van de bib, die ze meteen kunnen uitlenen. Kom snel kennismaken met de uil van Bieblo in onze bib!

6- tot 11-jarigen swipen door afbeeldingen die een thema uitbeelden, zoals fantasie, dieren, noem maar op. Swipen ze rechts, dan is het hun ding, swipen ze links, dan niet. Zo leert de Bieblo-uil haar speler kennen.

Na het swipen krijgt elk kind 8 covers te zien. Deze boekentips zijn op dat moment beschikbaar in de bib. Vernieuw de pagina voor andere boekentips uit de bib. De plaatsinformatie maakt het makkelijk om de boeken terug te vinden in de rekken. 

Het spel is gebouwd op kindermaat en wijst zichzelf uit. Bieblo maakt een bezoek aan de bib extra leuk, met het aantrekkelijke design en een snel resultaat. Zo leren kinderen nieuwe dingen kennen en krijgen ze inspiratie, zonder dat ze lukraak moeten kiezen. 

Het Bieblo-uiltje kijkt ernaar uit om kennis te maken met jouw kroost. Tot binnenkort in de kinderafdeling van de bib! Hier onder vind je de weblinks voor de Bieblo van bib Wingene en bib Zwevezele

Bieblo - Bib Wingene

Bieblo - Bib Zwevezele

Boekenzoeker

200217_IedereenLeest_boekenzoeker_cta


Op zoek naar een boek? Boekenzoeker helpt je kiezen!
Boekenzoeker geeft leestips aan jonge lezers tussen 0 en 18 jaar, op basis van persoonlijke voorkeuren over bijvoorbeeld het aantal pagina’s of thema. Honderden boeken wachten om door jou ontdekt te worden!

www.boekenzoeker.be

In jouw bib?
Kreeg je een leuke boekentip, dan kan je meteen checken waar je het boek kan vinden in jouw bibliotheek. Je kan het boek opslaan op je leeslijst en dat lijstje doormailen naar jezelf of naar anderen. Of je drukt het af en neemt het mee naar de bib.

Lees en reageer!
Om een voorsmaakje te krijgen van een boek, krijg je een kort lees- of luisterfragment. Klaar met lezen? Laat dan gerust een reactie achter, geef een aantal sterren, deel de tip via sociale media of via mail naar een vriend(in), familielid of klasgenoot.

Laat je inspireren
De Boekenzoeker-redactie stelt regelmatig leuke lijstjes samen, bijvoorbeeld met boeken over denkbeeldige vriendenboeken voor seriekijkers of de coolste dagboeken.  Bekijk ook de top tien van best gesmaakte boeken voor de verschillende leeftijden.

boekenzoekenbingo
Boekenzoeker spelenderwijs ontdekken doe je met Boekenzoekerbingo. Download en print de Boekenzoekerbingo, vind een boek bij elke categorie en noteer de titels. En dan lezen maar! 

Fundels

 

Wat is het?

Ben je op zoek naar een interactieve manier om je kinderen (meer) te laten lezen? Dan is Fundels iets voor jou! Fundels zijn digitale, interactieve boeken voor kleuters en eerste lezers. In de Fundels-app vind je naast het digitale boek ook bijhorende spelletjes en filmpjes. De publicaties kunnen ook voorgelezen worden in het Frans en Turks.

Dankzij de bibliotheek kan elk lid jaarlijks 7 Fundels gratis ontlenen. Elke titel kan je 4 weken bijhouden.

Hoe kan ik gratis Fundels lezen?

Je gaat als volgt te werk:

 • Download de Fundels-app via de App Store of Google Play Store
 • Klik op het 'de Bib'-logo
 • Meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account
 • Kies het boekje dat je wil lenen
 • Het boekje wordt gedownload op je toestel

Gebruikerspc's

De bib helpt je verder in de digitale wereld. Wil je jouw e-mail checken, wat surfen op het web, overheidsdocumenten raadplegen of invullen (met je eID)? Iets printen of kopiëren? Of misschien wil je alleen gebruik maken van ons wifi-netwerk.

De meeste van deze diensten zijn gratis. Je betaalt alleen voor prints of kopies. Hier nog eens een overzicht:

Gratis:

 • gebruik van een computer met internetverbinding en usb-poort
 • Toegang tot het draadloze netwerk (wifi)
 • Opzoekingen in de catalogus
 • toegang tot GoPress

Niet gratis:

 • Printen of kopiëren in zwart/wit (€ 0,10 /pagina) of in kleur (€ 0,20 /pagina)

Enkel voor leden met een leesbeperking:

 • Uitlenen van Daisy-boeken
 • Uitlenen van Daisy-speler